De detailhandel ziet momenteel een snelle groei in de populariteit van milieuvriendelijk winkelen en de vraag naar duurzame mode. De mode-industrie is niet altijd de meest voor de hand liggende als het gaat om de impact op het milieu. 

Het VN-milieuprogramma onthulde echter in een rapport dat 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt geproduceerd door de mode-industrie. Een verdere studie van de International Union for Conservation of Nature leert ons dat 35% van alle microplastics in onze oceanen wordt geproduceerd door synthetische kleding in onze was te wassen.

Bewustwording klimaatverandering

Naarmate mensen zich meer bewust worden van de zeer reële gevolgen van klimaatverandering en de sociale impact van kledingproductie op gemeenschappen over de hele wereld, zoeken ze naar een duurzamere manier van leven. 

Dit betekent het veranderen van de belangrijkste winkelgewoonten. Kiezen voor duurzame mode, ethische inkoop van materialen, upcycling en recycling van meubels, plantaardig voedsel en dierproefvrije schoonheid om er maar een paar te noemen. Het wereldwijde modezoekplatform Lyst zag een enorme toename van 47% in duurzaamheidsgerelateerde zoekwoorden in zoekopdrachten van gebruikers. Zaken als ‘veganistisch leer’, ‘biologisch katoen’ en ‘econyl’ waren het populairst.

Toename vraag naar duurzame mode

Shoppers, vooral jongere generaties, willen hun geld uitgeven aan retailers wiens merkwaarden hun eigen persoonlijke opvattingen weerspiegelen. Dit betekent maatschappelijk bewust, ethisch, biologisch, natuurlijk en duurzaam. Maar wat is duurzame mode precies?

Kortom, duurzame mode laat ons kennismaken met kledingstukken die zijn vervaardigd met milieuvriendelijke materialen. Het is ook niet beperkt tot alleen de productie. Het proces omvat het ontstaan ​​van een idee, het kiezen van grondstoffen, pre-productie, post-productie, supply chain en hoe het in de hand ligt van de eindgebruikers.

Processen volgen

Van stap één tot en met de laatste stap wordt voor elk uitgevoerd proces de gevolgen voor het milieu zorgvuldig berekend en pas dan komt het op de markt.

Ook in ons land bestaat de vraag naar duurzame mode en een goed voorbeeld van duurzaamheid wordt gegeven door By-Bar een Nederlands modemerk. Er wordt op moderne wijze gewerkt met controle van de manier waarop de producten worden vervaardigd. Daarnaast is het ook echte mode voor liefhebbers.

Er is een overvloed aan mediterrane en oosterse kleding en de mix hiervan is behoorlijk verfrissend. De artikelen zijn ook duurzaam in die zin dat het echte kwaliteitskleding betreft. Het kan ook goed gecombineerd worden, waardoor je je eigen stijl kunt creëren.

Langer meegaan

Omdat de trend meer naar duurzaamheid is verschoven wordt de nadruk ook gelegd op het dragen van kleding in meerdere seizoenen. Dit houdt ook in dat je als consument je kleding ook goed onderhoud.  By Bar geeft op hun website dan ook goede tips hoe je kledingstukken langer meegaan.

Een andere tip is de kleding te combineren met Loïs jeans. Ook dit merk combineert duurzaamheid met kwaliteit. Je kunt zo je eigen modestijl vinden, die waarschijnlijk tijdloos is.